AcupunctuurIn het westen hebben we een wetenschappelijk medische aanpak. Op veel gebieden, zoals chirurgie en geneesmiddelen, werkt dat goed. Toch hebben tal van patiënten het gevoel dat de behandeling zich beperkt tot het bestrijden van de ziekte en de symptomen. Het neemt niet de ‘algemene beleving van de patiënt’ als uitgangspunt van behandeling. In acupunctuur is de ziekte geen fenomeen op zichzelf, maar gaat het om het welbevinden van de mens als geheel. Dat geeft acupunctuur duidelijk een ander, meer holistisch uitgangspunt. Bovendien zijn er ziekten mee te voorkomen. Acupunctuur verhoogt de pijngrens en vergroot de natuurlijke weerstand en levenslust. In de acupunctuur heeft een gezond mens harmonie tussen yin en yang. Langdurige verstoring daarvan kan leiden tot ziekten of klachten. De acupuncturist zet zich in om die balans te herstellen.

Het stellen van de diagnose

De acupuncturist heeft belangstelling voor zaken die niets met de klachten te maken lijken te hebben. Zo kunt u vragen verwachten over uw eetlust, de stoelgang, uw slaappatroon en bij vrouwen vragen over de maandelijkse cyclus. Dit heeft te maken met de energiehuishouding van uw lichaam. Bovendien zal de acupuncturist u nauwkeurig opnemen. De kleuring van uw huid, de gezichtstekening, of uw haar glanst of juist niet, hoe u erbij zit, hoe uw vingernagels er uitzien; het kan iets vertellen over de energiehuishouding in uw lichaam en de balans tussen Yin en Yang.

Voor de acupuncturist is het voelen van de pols één van de belangrijkste manieren om tot een juiste diagnose te komen. Dat gaat veel verder dan alleen het voelen van de hartslag, wat in het westen gebruikelijk is.

De acupuncturist voelt de pols op drie plaatsen op drie diepten. Door nauwkeurig de spanning, breedte, diepte en snelheid van de pols te meten, komt de acupuncturist meer te weten over de hoeveelheid en de kwaliteit van de energie in de organen. Even belangrijk als het voelen van de pols is het bekijken van uw tong. De acupuncturist bekijkt deze op aanwezigheid van kloofjes, pukkeltjes of beslag. Ook de vorm en kleur en de mate van vochtigheid geven informatie over uw energiesituatie.

Als de diagnose leidt tot een keuze voor acupunctuur, zal de acupuncturist de energiedoorstroming van het lichaam willen herstellen door dunne naalden in te brengen op bepaalde punten in de meridianen. Als de naald op het juiste punt is aangebracht en precies op de juiste diepte zit, wekt de acupuncturist het Qi-gevoel op. Dit uit zich in een tintelend gevoel dat lijkt op een elektrisch schokje. U voelt dit rondom de plek, waar de naald is ingebracht, maar het gevoel kan ook uitstralen in het verloop van de meridiaan. Dit gevoel duurt maar even en neemt weer snel af.

Velen voelen zich na een behandeling ‘aangenaam moe’ of ‘loom’. Dat is een teken dat u ontspannen op de therapie reageert. Doorgaans vermindert deze reactie na een paar behandelingen. Soms kan het behandelde lichaamsgedeelte dof of zwaar voelen. Dat is normaal; u hoeft zich daarover geen zorgen te maken.

Bij In Beweging 298 kunt u voor acupunctuurbehandelingen terecht bij Marja Spruit-de Mos. Zij is sinds 1990 afgestudeerd acupuncturist en lid van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur. In de loop der jaren heeft zij zich verder gespecialiseerd in de behandeling van met name klachten gerelateerd aan de diagnose en de behandeling van kanker, hoofdpijn/migraine, hormoon gebonden problematiek en  burn-out.

Voor meer informatie en wanneer acupunctuur in te zetten kunt u kijken op www.acupunctuur.nl
en www.acupuncturist-info.nl.

Mocht u een klacht hebben, dan nodig ik u uit om dit met mij op te lossen. Ik ben via de NVA lid van KAB (Koepel Alternatieve Behandelwijzen).