acupunctuur en vruchtbaarheidVruchtbaarheidsproblemen

Een kind krijgen; het lijkt zo iets natuurlijks. Toch is het krijgen van een kind voor veel mensen helemaal geen vanzelfsprekendheid. Soms blijft een zwangerschap simpelweg uit. Velen proberen dan een behandeling met IVF, ICSI of IUI. Zo’n behandeling is een intensief traject. Om de kans op een natuurlijke zwangerschap te vergroten of om het IVF/ICSI/IUI traject minder belastend te maken, kan acupunctuur worden toegepast. Uit onderzoek is gebleken dat de kans op een zwangerschap daardoor aanzienlijk toeneemt.

Verminderde vruchtbaarheid

Bij het zwanger worden, speelt de hormoonhuishouding van de vrouw een belangrijke rol. De wijze waarop de menstruatie verloopt, laat goed zien hoe effectief de hormonen in het lichaam werken. Soms heeft de verminderde vruchtbaarheid een duidelijke medische oorzaak, zoals problemen met de eierstokken of eileiders of de aandoening endometriose. Hierbij groeit het weefsel dat normaliter de baarmoederwand bekleedt op andere plekken in het lichaam. Verder kan een slechte lichamelijke conditie van de vrouw of de man voor problemen zorgen. Het kan leiden tot een verslechtering van de kwaliteit van de ei- of de zaadcellen. In veel gevallen is er niet echt een medische oorzaak aan te wijzen. We spreken dan van ‘onbegrepen onvruchtbaarheid’.

IVF en acupunctuur

IVF staat voor in vitro fertilisatie. Bij een IVF-behandeling worden de eicellen buiten het lichaam van de vrouw bevrucht en weer teruggeplaatst. Om de kans op succes te vergroten, ondergaat de vrouw van tevoren een hormoonbehandeling. Het IVF-traject is intensief en spannend, zowel lichamelijk als emotioneel. Uit onderzoek blijkt dat per cyclus de kans op een zwangerschap gemiddeld 20 tot 25 procent is. Wanneer naast de behandeling acupunctuur wordt toegepast, neemt de kans op een zwangerschap sterk toe. Andere behandelingen waarbij acupunctuur kan worden ingezet zijn ICSI (intra-cytoplasmatische sperma-injectie) en IUI (intra-uteriene inseminatie).

Wat kan acupunctuur doen?

Een acupunctuurbehandeling herstelt de energiebalans in het lichaam. Dat heeft een positieve invloed op de menstruatiecyclus, de hormoonhuishouding en op de kwaliteit van de eicel bij vrouwen. Bij mannen heeft acupunctuur een positieve invloed op de kwaliteit van het sperma. Hierdoor wordt de kans op een natuurlijke zwangerschap groter en die op een miskraam kleiner.

Acupunctuur heeft de volgende positieve effecten:

  • het reguleert de menstruatiecyclus
  • het stimuleert de bloedcirculatie in eierstokken en baarmoeder
  • het verbetert de doorbloeding en verdikking van het baarmoederslijmvlies
  • het verbetert de kwaliteit van de eicel
  • het verbetert de kwaliteit van het sperma
  • het vermindert het samentrekken van de baarmoeder bij terugplaatsing
  • het vermindert de bijwerkingen van de medicatie

Een IVF-behandeling kan ook geestelijk een intensief traject zijn. De emotionele belasting is vaak groot. Door een acupunctuurbehandeling wordt u rustiger,meer ontspannen en uw gevoel van vertrouwen groeit. Hierdoor zal de kans op een succesvolle behandeling ook toenemen. Als u van plan bent een behandeling met IVF, ICSI of IUI te ondergaan, is het raadzaam om zes tot acht weken van tevoren een afspraak te maken.