acupunctuur en oncologieKanker treft een hoop mensen, de behandelingen hebben steeds beter resultaat en dat resulteert in steeds meer ‘survivors’. De behandeling van kanker is echter vaak zwaar en zorgt voor nare bijwerkingen.

Acupunctuur

Diverse onderzoeken laten zien dat behandeling met acupunctuur deze bijwerkingen kan verminderen en soms zelfs kan doen verdwijnen.

 

Bijwerkingen van de behandeling van kanker:

  • vermoeidheid
  • smaakverlies, minder eetlust, vol gevoel, misselijkheid en braken
  • huidklachten‣
  • gevoelloosheid of tintelende pijnklachten in handen en/of voeten: neuropathie
  • afgenomen concentratievermogen, vergeetachtigheid
  • overgangsklachten

 

Wanneer beginnen met acupunctuur?

Acupunctuur geeft de beste resultaten als er al tijdens de behandeling met chemokuren mee gestart wordt. Klachten kunnen dan worden voorkomen of de heftigheid ervan kan beperkt blijven. Je hoeft niet te wachten tot je klaar bent met de chemotherapie. Het kan prima gecombineerd worden en heeft geen negatieve invloed op de werking van de kuur.

Maar het is ook mogelijk in een later stadium te beginnen met de ondersteunende behandeling want ook langer bestaande klachten kunnen nog goed reageren op acupunctuur. Meestal spelen naast lichamelijke klachten ook andere thema’s een rol.

De confrontatie met de diagnose kanker is voor veel mensen een grote schok. Vaak ontstaat daarbij het gevoel in een sneltrein beland te zijn. De gebeurtenissen zijn nauwelijks bij te houden. Diagnostiek, uitslag, operatie, behandeling: meestal volgt het elkaar in niet bij te houden tempo op. Onzekerheid overheerst. Acupunctuur blijkt zeer behulpzaam te zijn om je mentale weerstand te vergroten, ook het gevoel zelf nog iets van controle te kunnen uitoefenen en te kunnen bijdragen aan het genezingsproces, wordt als zeer positief ervaren.